...IZ KRUGA - VOJVODINA, organizacija za podršku ženama s invaliditetom

...IZ KRUGA - VOJVODINA , organizacija za podršku ženama s invaliditetom
PUBLIKACIJE


Istraživački izveštaj o seksualnosti žena sa motornim invaliditetom u Vojvodini
sreda, 01 oktobar 2014 10:46
Istraživanje o seksualnosti žena sa motornim invaliditetom u Vojvodini sproveli smo 2013. godine u saradnji sa organizacijama osoba sa invaliditetom iz Novog Sada, Sremske Mitrovice, Sombora, Subotice i Zrenjanina. U istraživanju je učestvovalo 45 žena sa motornim ivnaliditetom uzrasta od 18 do 65 godina iz različitih mesta Vojvodine.
Istraživački izveštaj sačinile su Veronika Mitro, Dajana Damjanović i Svjetlana Timotić i objavljen je u istoimenoj publikaciji uz Recenzija uvažene profesorke Svenke Savić, stručnjakinje u oblasti psiholingvistike, rodnih studija i poznavateljke pitanja vezanih za neprivilegovane grupe i Pogovor iz seks-pozitivne vizure koji je napisala stručnjakinja za pitanja seksualnosti žena, Marijana Čanak.
Cilj istraživanja je bio da opiše i analizira iskustva i doživljaje Vojvođanki sa motornim invaliditetom u vezi sa seksualnošću: načine informisanja i sticanja znanja o seksualnosti; telesne promene tokom puberteta; menstruaciju; intimnu ličnu higijenu; izlaske, zabavljanje, prvi poljubac, prvi seksualni odnos; ginekološke preglede i kontracepciju; masturbaciju; partnerske veze i brak; trudnoću, rađanje i odgoj dece.
Žene sa motornim invaliditetom često imaju potrebu za nekim pomagalom za kretanje i potrebna im je pomoć druge osobe u različitim aktivnostima svakodnevnog života. Osim toga, sam izgled tela žena sa motornim invaliditetom je drugačiji od tela tzv. fizički zdravih osoba. Arhitektonske barijere, problemi vezani za školovanje, zapošljavanje, samostalno stanovanje i življenje komplikuju njihov svakodnevni život. Zbog svega toga uglavnom se zanemaruje da je seksualnost žena sa motornim invaliditetom jednako važan deo njihovog identiteta kao i svake druge osobe.
Osvetljavanje seksualnog razvoja i seksualnih iskustava žena sa motornim invaliditetom značajno je za razvoj njihovog polnog, rodnog i ukupnog identiteta i osnova za slobodan pristup informacijama i uslugama koje se odnose na seksualno i reproduktivno zdravlje, a što je osnovno ljudsko pravo svake žene.
Realizaciju istraživanja i objavljivanje publikacije podržala je holandska ženska fondacija Mama Cash.
Elektronsku verziju publikacije možete preuzeti u PDF formatu.
 
Istraživački izveštaj o kvalitetu života žena sa invaliditetom u Vojvodini
sreda, 06 mart 2013 13:09

Istraživanje o kvalitetu života žena sa invaliditetom u Vojvodini sproveli smo 2011. godine u  saradnji sa Centrom za istraživanje i edukaciju TIM i organizacijama osoba sa invaliditetom.

Cilj istraživanja bio je da se ispitaju prepreke sa kojim se suočavaju žene sa invaliditetom u svojim životnim sredinama. Istraživanje je bilo organizovano tako da pokrije aktuelne oblasti rada organizacije IZ KRUGAVOJVODINA i to: еkonomsko osnaživanje, reproduktivno zdravlje i zaštita od nasilja i diskriminacije.

Žene sa iskustvom invaliditeta često se suočavaju sa društvenim, fizičkim, kulturnim i ekonomskim barijerama koje ih sprečavaju da dobiju odgovarajuću zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, zaposlenje.

Dugoročni cilj ovog istraživanja je da pokrene nove projekte i da se poveća broj inicijativa koje će se doprinositi unapređenju kvaliteta života žena sa invaliditetom.

Elektronsku verziju istraživanja možete preuzeti u PDF formatu.

Izradu istraživanja podržala je Mama Cash.


 
Prepoznajmo nasilje II
utorak, 27 mart 2012 13:33

Prepoznajmo nasilje II

Elektronsku verziju flajera možete preuzeti u PDF formatu.

Flajer 1 Flajer 2

 
...IZ KRUGA - VOJVODINA - Strateški plan 2011-2013
ponedeljak, 19 mart 2012 12:15
Osnivanjem organizacije za podršku osobama s invaliditetom izloženim nasilju i diskriminaciji ...IZ KRUGA – VOJVODINA, želeli smo da stvorimo uslove u kojima će žena s invaliditetom u Vojvodini biti vidljiva, prepoznata i aktivna članica društva. Ideja o osnivanju potekla je od beogradske organizacije ...IZ KRUGA, koja deluje od 1997. godine. Neposredno posle našeg osnivanja, počele su da rade i organizacije u Nišu i Kragujevcu. Danas u Srbiji postoji Mreža organizacija ...IZ KRUGA. Sve organizacije ...IZ KRUGA na početku svoga rada imale su zajedničke ciljeve i zadatke, prateći pozitivna iskustva beogradske organizacije, da bi kasnije svoje projekte i usluge prilagođavale potrebama i društveno-političkom ambijentu na teritoriji na kojoj deluju. Odatle proizlazi potreba organizacije ...IZ KRUGA – VOJVODINA da izradi svoj dokument strateškog plana.

U 2010. godini organizacija je započela proces strateškog planiranja, a u 2011. donela ceo dokument.

Kliknite ovde da preuzmete PDF fajl. (verzija na srpskom i engleskom jeziku)

Izradu strateškog dokumenta podržala je Rekonstrukcija Ženski fond.

 
Ivona Dafi Sve je moguće...
ponedeljak, 17 maj 2010 19:08

 

sve je moguceKada ste poslednji put pročitali/e knjigu o seksualnosti žena sa invaliditetom?

Knjiga, koju smo dugo tražili/e, koja za našu organizaciju ima težinu strateškog dokumenta, pronašli/e smo u njenom izvornom obliku, na engleskom jeziku, u prvom izdanju, i sa potpisom autorke Ivone Dafi. Koliko je to značajno spomenuti možemo posmatrati iz vremenske distance, jer je knjiga doživela svoje prvo izdanje 1981. godine, u Americi, a kod nas je seksualnost kao fenomen i dalje tabu tema, a da ne spominjemo seksualnost žena sa invaliditetom.

Opširnije...
 
Studija slučajeva Žene sa invaliditetom Nevidljive žrtve nasilja
ponedeljak, 18 januar 2010 18:26

Studija slučajeva Žene sa invaliditetom Nevidljive žrtve nasiljaStudija slučajeva Žene sa invaliditetom Nevidljive žrtve nasiljaPred vama su samo neke od priča, koje su naše aktivistkinje imale priliku da čuju tokom jedanaest godina rada sa ženama i muškarcima sa invaliditetom koje/i su preživele/i nasilje ili diskriminaciju. Ako Vam se učine poznate/i, razmislite da li su neke/i od njih mogle/i biti i vaše komšinice ili komšije, prijateljice, prijatelji ili samo žene i muškarci koje ste sretale/i na ulici, u prodavnici, apoteci ili bilo gde drugde.

Opširnije...
 
<< Početak < Prethodna 1 2 Sledeća > Kraj >>

Strana 1 od 2

Magazin o invalidnosti

© 2013 ...IZ KRUGA - VOJVODINA, organizacija za podršku ženama s invaliditetom. Sva prava zadržana.